Sivil Toplum Kuruluşu Nedir? Stk'ların Özellikleri Nelerdir?
- Dernekweb
- Ekim 05, 2022
Sivil Toplum Kuruluşu Nedir?
Sivil toplum kuruluşları, koşulsuz faaliyetleri olan bir yere bağlı çalışan resmi olmayan kurumlardır. Yasal olan bu kuruluşların asıl amaçları, insanlara yardım etmektir. Temsil ettiği kümesi temel haklarının yanı sıra, ekonomik ve demokratik haklarını savunur.
Sivil toplum kuruluşu, milletin bir araya gelerek oluşturmuş olduğu, amaç istikametinde daha iyi hayat koşulları hedefleyen yasal teşkilata verilen isimdir. Sivil toplum kuruluşları, sosyal ekonomik, işçilerin hakları, dini amaçlara yönelik veya yardım işleri gibi alanlarda faaliyet gösterebilir.
Sivil toplum kuruluşlarına bazı teşkilat ve kurumlar örnek olarak gösterilebilir.
1-Sendikalar
2-Dini kuruluşlar
3-Düşünce kuruluşları
4-Kar amacı olmayan vakıf veya dernekler
5-Ticari kuruluşlar
6-Meslek kuruluşları
7-Siyasi partiler
8-Sanayi kuruluşları
9-Gençlik dernekleri
10-Devlet bünyesinde olmayan okullar
Sivil Toplum Kuruluşları Nelerdir?
Türkiye'de öne çıkan birçok sivil toplum kuruluşu bulunur. Bu sivil toplum kuruluşları, toplumdaki eksik bir takım, sorunları çözmek, çözmeye yönelik yardımcı olacak faaliyetler geçekleştirmek adına kurulmuşlardır
Sivil Toplum Kuruluşları Amaçları?
Sivil toplum kuruluşlarının asıl amacı, toplumsal sorunları bağımsız şekilde ele alarak ortadan yok etmek, kamuoyunu bilgilendiren, aydınlatan ve buna benzer öneri fikri sunan kuruluşlardır.
Toplum tarafından kurulan STK'lar, toplumun tamamını bilinçlendirmek amacı güder. Buna benzer çalışmalar sunar.
İkna ve yüklem faaliyetleri ile çalışmalarını sürdürürler.Toplumsal sorunlarda; kadın hakları, işçi hakları, deprem hakları gibi konularda çalışmalarını yürütürler.
Sivil Toplum Kuruluşları Görevleri;
Temel amaç ve misyonların dışında, STK'lar birçok görevler edinmiş biçimde varlıklarını sürdürürler. Her sivil toplum kuruluşunun görevleri farklı olabilir. Daha çok kuruluş amacına ve yapısına göre görevler belirlenir. Bazı ortak görevler söz konusudur.
Sivil Toplum Kuruluşları Özellikleri;